Er det noe som irriterer norske politikere, så er det reklame for utenlandske pengespill.

Norsk Tipping pusher på

Norges største annonsør er Norsk Tipping, statens og politikernes eget spillselskap. Spillproduktene som tilbys av denne statlige aktøren på Hamar, pushes hardt og profesjonelt. Reklametrykket er formidabelt.

Det er ikke bare publikum i Norge som merker “hardkjøret” fra Norsk Tipping. Det kjøres en like hard linje ovenfor konkurrenter, både utenlandske aktører som ComeOn, Betsson og Maria Bingo og norske affiliatesider som for eksempel det profilerte Nettcasinoet og det like kjente NorgesAutomaten.com. Disse sidene gjør ingenting feil, og alt skjer innenfor lovlige rammer. Men likevel er dette en kilde til irritasjon. Norsk Tipping skal ha absolutt monopol i Norge, det er bestemt på høyeste politiske hold.

Svenske tilstander

Undertegnede har nylig deltatt på en gamblingkonferanse i Stockholm. Som traust nordmann er det lett å bli sjokkert over “svenske tilstander”: Her sitter spillselskapene sammen med Svenska Spel (svenskenes svar på Norsk Tipping) og diskuterer som likeverdige, profesjonelle aktører. La meg komme med et konkret eksempel: Betsson har åpnet en “tippebu” på Avenyen i Gøteborg, som en prøveordning. Representanten for Svenska Spel snur seg høflig mot Betsson og skryter av tiltaket, kaller det både oppfinnsomt og spennende, og ønsker lykke til med fortsettelsen.

“Slik oppfører voksne mennesker seg”, tenker jeg stille.

Høyre og Fremskrittspartiet ønsker å stramme inn reklameforbudet

Erna Solberg-regjeringen har flere ganger, senest i 2018, gitt signaler om at de ønsker å “hente noen av gamblingpengene tilbake til Norge”. Dette målet skal oppnås ved å forby utenlandske TV-stasjoner å sende bettingreklame myntet på norske seere. At det allerede her kan by på praktiske problemer, skjønner de fleste. Norsk juridiksjon stopper (heldigvis) ved riksgrensen.

Nåværende politikk i tråd med Jens Stoltenberg II

Jens Stoltenbergs andre regjering regjerte mellom 17. oktober 2005 og 16. oktober 2013, og var en “rødgrønn” regjering bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Mange husker fortsatt at sine personlige VISA-kort sluttet å fungere på ferie i 2008, fordi hotellet man bodde på hadde et roulettebord, og derfor var klassifisert som “gambling”. Nordmenn synes det var ydmykende å bli sendt ut av hotellresepsjonen til nærmeste minibank i utlandet for å ta ut cash til hotelloppholdet.

Får vi slike “stoltenbergske” tilstander igjen? Vi lever i spennende tider, og vi får bare håpe det beste.